Mmmmmmmmmmmmmmmmm

Ako idete na Europsko prvenstvo u Poljsku, nije dovoljno uživati samo u nogometu. Kad su u pitanju tako lijepi gradovi kao Poznanj i Gdanjsk, i još k tome s dugogodišnjom tradicijom, vrijedi pogledati kulturne znamenitosti i probati nezaboravne gastronomske delicije.

Poljska gastronomija, iako ne baš poznata u svijetu gurmana, svakako zaslužuje da joj posvetite posebnu pažnju. U poznanjskoj kuhinji povrće ima jako veliku ulogu, a krumpir je dobio počasno mjesto. Također morate probati razna mesna jela, a naručito pečenu patku s poljskim knedlama. Neki od restorana koje vrijedi posjetiti su: Zagroda Bamberska i Pyra Bar.

Gdanjsk, kao lučki grad, ima jako raznoliku kuhinju. Tu vrijedi probati specijalitete iz Baltičkog mora. S plemenitim jelima iz Staropoljske kuhinje izvrsno se slažu poljske votke, a posebno pivo. Za ljubitelje piva, sjeverna Poljska nudi veliki izbor piva iz malih pivovara, a do danas se proizvodi jako puno vrsta po staroj recepturi i možete ih kušati nepasterizirana i vrlo svježa.

Pripremio sam za vas zapiekanku – prvi srednjeeuropski fast food. Još krajem komunizma moglo ju se kupiti iz kamp prikolica preuređenih u mini barove. To je pecivo zapečeno s dinstanim šampinjonima i žutim sirom, uz malo kečapa i sjeckanog vlasca. Dostupno je 24 sata na dan. Kao staropoljska zakuska uz mrzlu votku često se poslužuje namaz od mini čvaraka u masti s raznim dodacima, namazan na kruh. Od zakuski također vrijedi probati śledzie – haringu koju Poljaci spremaju na 1000 načina.

Poljska, kao domovina juha, bila bi jako "žalosna" ako za vrijeme posjeta ne probate barem 2-3 juhe. Definitivno preporučujem jednu hladnu juhu od mlade cikle, koja svakog digne na noge i nakon najveće pijanke. To je Chłodnik z botwinki.


Za vas je kuhao i pobliže vas upoznao s Poljskom Robert Slezak, Chef de cusine restorana Lobby, u kojem za vrijeme prvenstva možete probati neke od specijaliteta poljske kuhinje.


Neki od naših recepata:
Robert Slezak
fotograf: Mario Kučera

POLJSKA KUHINJA – GASTRONOMSKI ČVOR


U Srednjem vijeku poljska kuhinja se bazirala na mesu divljih i pitomih životinja, ribama i plodovima zemlje. Srednovjekovne gozbe bile su poznate po bogatom korištenju soli, stalnoj prisutnosti kaša i velikoj konzumaciji piva. Poljsko kraljevstvo činilo je mnogo naroda a bilo je od Baltika do Crnog mora i od rijeke Odre do Rusije, te je tako bilo smješteno na glavnim trgovačkim putevima između Zapada i Orijenta i time imalo pristup začinima iz dalekih zemalja. Papar koji je drugdje bio dragocjen, u Poljskom kraljevstvu je nazivan začinom siromaha. Trgovci iz Europe i Azije, umjetnici, Židovi a također brojni ratovi tokom povijesti stvorili su poljsku kuhinju – skromnu i svečanu, obilnu i posnu, ali ne monotonu i dosadnu.

Neki povjesničari tvrde da je početak korištenja vilice kao pribora za jelo započeo na poljskom kraljevskom dvoru. Novi kulinarski običaji najčešće su prvo uvedeni na kraljevskom dvoru. Npr. kraljica Bona (Talijanka) imala je jako veliki utjecaj na poljsku kuhinju i do danas povrće tipa artičoke, kelj, patlidžani... zovemo włoszczyzna – od Włochy (Italija).

A od 17. stoljeća poljska kuhinja bila je pod jakim utjecajem francuske kulture.

Zato je u pravu svatko tko kaže da je poljska kuhinja jednako europska, talijanska, francuska, orijentalna, židovska ili bizantska – jer se upravo na bivšem teritoriju Poljske uspjela stvoriti idealna mješavina koju suvremeni Poljaci imaju privilegiju i obavezu koristiti.

Nastojanja kroz godine totalitarnog sistema da poljsku kuhinju ograniče na tanjur s pohanim svinjskim kotletom i dinstanim zeljem uz čašicu votke nisu uspjela jer poljska tradicija i mladi ambiciozni kuhari dokazuju da je poljska kuhinja zanimljiva, bogata i intrigantna.


Par zanimljivosti vezanih uz poljsku kuhinju:
  • Nakon duge i teške zime poljska kuhinja od proljeća vrvi mladim povrćem s mnogo svježeg začinskog bilja. Mladi kopar je jako zastupljen – od nasjeckanog na mladom krumpiru kroz juhe i umake. Sve više se koristi samoniklo bilje tipa kiselica, loboda, lišće mlade cikle. S prvim voćem počinje bogatstvo voćnih juha, toplih kao i hladnih. Naravno, bezbroj vrsta pieroga – vrsta poljske punjene tjestenine.
  • Ljetna klima u Poljskoj je vrlo slična kontinentalnoj Hrvatskoj, samo promjene vremena nisu tako nagle i učestale, i ljeto kraće traje.
  • Sernik je najpopularniji poljski kolač, koji ima nebrojeno mnogo verzija.
  • U Poljskoj nema nekih specifičnih začina ali za različita jela koristi se jako složene mješavine. Ali možda najčešći su kim i mažuran.